Zit Oostakker deze winter in het donker door een brown-out?

Heel wat mensen zijn de laatste ongerust door de geruchten over een mogelijke brown-out deze winter. Door een tekort aan elektriciteit zouden verschillende gemeenten zonder stroom zitten. Bestaat die kans ook in Oostakker?

Wat is een brown-out?

Een brown-out is een periode waarin de elektriciteit gedurende enkele uren opzettelijk wordt afgesloten om de continuïteit van noodzakelijke faciliteiten, zoals ziekenhuizen, te garanderen. Dit is niet hetzelfde als een black-out van het elektriciteitsnetwerk. Vooraleer dit voorvalt zal Elia bepaalde klanten en regio’s (distributienetten) gecontroleerd afschakelen om zo het evenwicht te herstellen.

Wat is de reden van de brown-out?

De drie centrales van Tihange en Doel zijn mogelijk de hele winter buiten werking door defecten. Het gevolg is dat tot een vierde van de Belgische bevolking en industrie geen elektriciteit zal hebben.

Oostakker in het donker?

oostakker in het donker brown outEr is een voorlopig afschakelingsplan van netbeheerder Elia om het tekort op te vangen. Dit betekent dat bepaalde gemeenten gedurende een tijd zonder stroom zullen zitten. Er is een rotatiesysteem van 6 groepen die zonder stroom zou zitten en een groep die niet afgeschakeld zal worden. Als het definitieve plan beschikbaar is, dan zullen we dit updaten.

Oostakker zit volgens het voorlopig plan (gedeeltelijk) in een groep die afgeschakeld kan worden. Hoe lang dit zal duren, zal afhangen van de ernst van de tekorten, maar de kans is het grootste wanneer het verbruik op z’n hoogste peil zit, namelijk tijdens de ochtend tussen 8u en 10u en ’s avonds tussen 18u en 21u. Een onderbreking zal dus maximaal een paar uur duren. Oostakker eventjes in het donker.

Ook de mensen met zonnepanelen blijven niet gespaard aangezien deze installaties spanning nodig hebben uit het net en dus niet geïsoleerd kunnen functioneren.

Wat kunnen we zelf doen?

Er zal waarschijnlijk opgeroepen worden via de media om zuinig om te springen met elektriciteit, maar dat zal wellicht niet voldoende zijn. Al veel mensen, waaronder dokters, kopen nu stroomgeneratoren op stookolie of diesel om in elektriciteit te voorzien, maar dit uit pure noodzaak.

Een voorraad kaarsen kopen en het gezellig maken kan ook natuurlijk.

Wat zullen we niet kunnen doen?

Het is uiteraard meer dan "in het donker zitten". Ook volgende zaken zullen niet meer lukken:

  • Tanken
  • Werken
  • Geld afhalen
  • Telefoneren
  • Surfen op het internet
  • Verwarming aanzetten
  • ...

Nemen jullie bepaalde voorzorgen of heb je tips? Deel ze in de reacties.

 

 

Jeugdboekenmaand BE

 
 
x

Fan van Oostakker?

Bljif op de hoogte van het laatste nieuws in Oostakker via onze nieuwsbrief.

We sturen geen spam.