Vuurwerk in Gent: wat mag en wat niet in Oostakker?

De feestdagen staan voor de deur en dan wordt er traditioneel wel wat vuurwerk afgestoken, vooral tijdens oudejaarsnacht. Wat mag en wat niet rond kerstmis 2015 en Nieuwjaar 2016? We gingen het even na.

De algemene regel is simpel: voor feestvuurwerk en ontploffend vuurwerk moet u toelating vragen behalve in de nacht van 31 december op 1 januari (oudejaarsavond) tussen middernacht en 1 uur. Spektakelvuurwerk is verboden voor particulieren. Stad Gent zorgt zelf voor vuurwerk op Portus Ganda tussen middernacht en 1 uur.

Soorten vuurwerk

Wie vuurwerk aankoopt, bezit of ontsteekt dient rekening te houden met de veiligheid van anderen, maar ook van zichzelf. Voor de volgende twee soorten vuurwerk dient u een toelating aan te vragen:

Feestvuurwerk

Als particulier mag u enkel in het bezit zijn van feestvuurwerk, dat maximum 1000 gr pyrotechnische sas (scheikundige producten die voor het gewenste effect van vuurwerk zorgen) bevat.

Onder feestvuurwerk wordt verstaan: "klein" vuurwerk zoals knalstenen, voetzoekers, zevenklappers, enz.

Ontploffend vuurwerk

Behoort het feestvuurwerk tot ontploffend vuurwerk? Dan moet u als particulier steeds een toelating vragen aan de burgemeester voor het bezit ervan, zelfs bij geringe hoeveelheid. Het commissariaat van Oostakker levert de toelating af. Ontploffend vuurwerk is feestvuurwerk dat als doel heeft een harde knal te produceren:

  • Hagelvuurpijlen
  • Bommen Vuur - en zwermpotten
  • Kanonslagen
  • Geweerslagen
  • Voetzoekers
  • Zevenklappers
  • Vulkanen
  • Staartsterren

Niet alle feestvuurwerk is dus ontploffend vuurwerk.

Spektakelvuurwerk

Het bezit van spektakelvuurwerk door particulieren is verboden.

Toelating aanvragen

Voor het ontsteken van vuurwerk en het doen ontploffen van voetzoekers dient u altijd een toelating van de burgemeester aan te vragen, behalve in de nacht van 31 december op 1 januari (oudejaarsavond) tussen middernacht en 1 uur. Dit mits gepaste veiligheidsmaatregelen.

Om een toelating van de burgemeester te verkrijgen, moet u langsgaan op het commissariaat van de locatie waar u het vuurwerk wilt ontsteken.

 

Bron: Stad.Gent

 

Jeugdboekenmaand BE

 
 
x

Fan van Oostakker?

Bljif op de hoogte van het laatste nieuws in Oostakker via onze nieuwsbrief.

We sturen geen spam.