Data BENL 728x90

 
 

Vlaaiendinsdag: smullen van Oostakkerse vlaai

Op 30 augustus 2016 is het Vlaaiendinsdag, traditioneel het hoogtepunt van de Oogstkermis in Oostakker. Na de Oogststoet kan iedereen zich op het kerkplein gratis te goed doen aan een stukje Oostakkerse vlaai en een glaasje Rodenbach. Wie zelf aan de slag wil met een eenvoudig recept, moet zeker verder lezen.

Geschiedenis van de Oostakkerse Vlaai

Oostakkerse Vlaai is een heerlijk donkerbruin gebak dat vooral rond de kermis of tijdens de koudere maanden gegeten wordt. Het gebak is zeer gekend in de streek van Gent en Aalst en niet te verwarren met de Limburgse vlaai. De iets oudere mensen bakken nog wel eens vlaaien in die herkenbare vuurvaste ovenschotel.

Het is een gebak met een lang verleden. Zo zien we de vlaai zelfs opduiken in de schilderen van Pieter Bruegel uit de 16de eeuw. We hebben in de Sint-Laurentiuslaan zelfs een standbeeld in het teken ervan: Mieke Vlaai van de Oostakkerse beeldhouder Johan Knockaert. Indertijd, toen nog niet iedereen een oven had, werden de vlaaien thuis klaargemaakt en bij de bakkers gebakken.

Elke gemeente heeft zo zijn eigen recept en daarbinnen zijn er dan nog zoveel varianten. De basis is echter altijd hetzelfde: peperkoek, melk, beschuit en suiker.

Zelf zin om er te bakken? Dan kan je hieronder ons persoonlijk favoriet recept terugvinden. Geen tijd? Bij de Oostakkerse bakkers kan je ook je teste Uustakkerse vloan kopen.

Heb je zelf nog een lekkere variant? Zet het in de commentaren.

Recept Oostakkerse vlaaien

Benodigdheden

oostakker vlaai recept vlaaiendinsdag

  • 500g peperkoek (zonder parelsuiker)
  • 1 liter halfvolle melk
  • 1 volledige pak beschuit
  • 200g kristalsuiker of +/- 34 klontjes
  • 1 snuifje zout
  • 4 volledige eieren
  • boter om vorm in te vetten
  • Vuurvaste ovenschotel of vloanteste

Bereiding

  • Breek de peperkoek in stukken en doe die in een grote kom. Voeg er de melk, suiker, beschuit en snuifje zout aan toe.
  • Laat dit een 2 à 3u weken zodat alles sompig wordt.
  • Voeg daarna 4 volledige eieren toe. (voor de absolute beginners: zonder schaal). Mix alles tot een dikke massa.
  • Boter de schotel in en stort het deeg erin. Laat nog een klein randje over aangezien het deeg nog rijst bij het bakken.
  • Bak dit ongeveer 80 minuten op 160°. Prik even met een breinaald: als er geen deeg meer aanhangt, dan is de Oostakkerse Vlaai klaar.
  • Laten afkoelen en smullen maar!

 

 

 

 

 

Solden

 
 
x

Fan van Oostakker?

Bljif op de hoogte van het laatste nieuws in Oostakker via onze nieuwsbrief.

We sturen geen spam.