Schuifoperatie brug over R4 in weekend van 20 februari. Omleidingen voorzien.

Het Agentschap Wegen en Verkeer werkt al geruime tijd aan een nieuw knooppunt op de R4 in Oostakker. In het weekend van 20 februari wordt één van de twee nieuwe bruggen over de R4 op zijn plaats geschoven. De brug van iets minder dan 2000 ton moet ongeveer 15 meter schuiven om zijn definitieve locatie te bereiken. Om veiligheidsredenen gaat de R4 op zaterdag en zondag verschillende uren dicht.

Nieuwe schuifoperatie

Voor het nieuwe knooppunt Schansakker moeten twee nieuwe bruggen gebouwd worden over de R4. De eerste brug is opgebouwd op de locatie waar straks de tweede brug komt. Zo kunnen de stelling boven de R4 en een deel van de bekisting twee keer dienst doen. Nu de eerste brug af is, moet die ongeveer 15 meter geschoven worden naar zijn definitieve locatie. Daarna kan de bouw van de tweede brug starten.

De schuifoperatie was twee weken geleden al gepland, maar is toen uitgesteld. Er was extra voorbereidend werk nodig was om de schuifoperatie op een veilige manier uit te voeren. Alle recent uitgevoerde testen tonen aan dat dat de aannemer de brug zondag op een veilige manier kan verplaatsen.

De brug in cijfers

  • Lengte: 71,7 meter
  • Breedte: 11,5 meter
  • In de brug zitten 13 spankabels met telkens 22 zevendraadstrengen (stalen kabels). Die zijn nodig voor de stabiliteit en draagkracht van de brug.
  • Lengte spankabels: 20,62 km
  • Gewicht brug: 1858 ton
  • Te verschuiven afstand: 14,5 meter

Verkeerssituatie

In de nacht van vrijdag 20 (22u) op zaterdag 21 februari (6u) gaat de R4 in beide richtingen dicht. Op zondag 22 februari wordt de R4 opnieuw afgesloten tussen 2u en 17u. Dan wordt de brug geschoven. Verkeer moet omrijden via op- en afrit Lochristi, N70, Drieselstraat, Sint-Laurentiusstraat, Langerbruggestraat en de Kennedylaan.

Nieuw knooppunt Schansakker

Alle vrachtverkeer voor de industriezone Oostakker I rijdt nu naar de N70 en de R4 via de woonstraten Drieselstraat en Smalleheerweg. De straten ten zuiden van de R4 kampen met veel sluipverkeer. Om deze woonstraten te ontlasten en om een betere ontsluiting te verzekeren voor de industriezone Oostakker I, bouwt het Agentschap Wegen en Verkeer een nieuw op- en afrittencomplex (knooppunt Schansakker) op de R4. De op- en afrit richting Gent-Zeehaven zijn al afgewerkt. Momenteel bouwt de aannemer een nieuwe op- en afrit van en naar de R4 richting Destelbergen en twee bruggen over de R4, vlak naast de bestaande brug over de Eksaardserijweg.

Bron: Agentschap Wegen en Verkeer

 

 

Jeugdboekenmaand BE

 
 
x

Fan van Oostakker?

Bljif op de hoogte van het laatste nieuws in Oostakker via onze nieuwsbrief.

We sturen geen spam.