Revolutionaire 3D printer in Oostakker

Je lichaam scannen en na anderhalf uur printen heb je jezelf in miniatuurvorm. Arne Cattoir uit Oostakker bedacht een revolutionaire scanner, koppelde die aan de 3D-printer, en tovert daarmee levensechte replica's tevoorschijn.

Het begon allemaal toen Arne ging kijken naar een 3D-scanner. De firma bouwde de machine voor 80.000 euro. Hij dacht bij zichzelf: "voor dat geld maak ik er zelf een". Twee jaar later staat het prototype van zijn eigen 3D-scanner bij Arne op zolder in de Sint-Laurentiuslaan 69 in Oostakker. Het begin van zijn bedrijf 3D4ALL.

3D4ALL 3D Printing Oostakker

Revolutionair

Normaal kan een lichaam van kop tot teen gescand worden in vier seconden. Het prototype van Arne doet het in een fractie van een seconde. Zo moet een kindje of een hondje niet vier seconden lang muisstil staan. Dat is revolutionair. 

Tot nu werd er gewerkt met een handscanner, waarmee je rond een mens of object moest gaan wat minstens 10 minuten duurt en niet zo nauwkeurig is. Niemand kan zo lang helemaal stil staan.

Er was wel al een alternatief in België, maar ook daar duurde het nog altijd zes seconden om te scannen. Dus boksten ze zelf een scanner in elkaar. In één tiende van een seconde wordt iets of iemand volledig in beeld gebracht, aan de hand van meer dan vijftig camera's. Na de scan worden de gegevens verwerkt tot 3D-foto’s, die dan op hun beurt naar de 3D-printer kunnen.

Na anderhalf uur staat er een levensechte replica van jezelf van 10, 15 of zelfs tot 38 centimeter groot in composiet (materiaal zoals keukenwerkbladen). De printer beschikt over zestig miljoen kleuren. Na nog eens anderhalf uur drogen is het 3D beeldje klaar. Daarna is er nog wat nabewerking nodig, waarbij stof verwijderd wordt en de kleuren worden gefixeerd.

Wat zullen we 3D printen?

Met die 3D printer kan je alles laten maken bij 3D4ALL: gadgets, beeldjes, prototypes, gsm-hoesjes... laat je fantasie en creativiteit maar werken. Prijzen variëren, maar voor een beeldje van 15cm betaal je bijvoorbeeld rond de 200 euro.

Wat zouden jullie graag in 3D laten printen? Vertel het ons in de reacties.

 

Bron: Het Nieuwsblad/De Gentenaar

 

Jeugdboekenmaand BE

 
 
x

Fan van Oostakker?

Bljif op de hoogte van het laatste nieuws in Oostakker via onze nieuwsbrief.

We sturen geen spam.