Paddenoverzet in Oostakker: opnieuw een succes dit jaar?

Ze staan er weer, de waarschuwingsborden voor paddentrek. Dit om automobilisten te waarschuwen voor een overzetactie. Het is natuurlijk een apart gegeven een overzetactie midden in een dorpskern. Maar het maakt deze overzetactie net zo interessant en best wel uniek! Graag geef ik een woordje uitleg over het hoe en waarom.

Amfibieën ontwaken vanaf midden februari uit hun winterslaap en zoeken hun voortplantingspoel of vijver weer op. Dit doen ze enkel tussen zonsondergang en zonsopgang, overdag zal je dus niks merken van hun tocht. Omdat padden kikkers en salamanders allen koudbloedig zijn hebben ze een zekere temperatuur nodig om te kunnen functioneren. Wanneer de temperaturen 's nachts niet onder de 10°C gaan is het meestal prijs. Een 2de heel belangrijke factor is de luchtvochtigheid, amfibieën drogen snel uit en trekken er dus het liefst tijdens een flinke voorjaarsbui op uit. De diertjes overzetten is dus vaak een natte bedoening, maar dat is het meer dan waard.

Om te voorkomen dat er elk jaar een waar bloedbad plaatsvindt op onze Oostakkerse wegen ben ik een aantal jaar geleden als toen 15-jarige jongeman een overzetactie begonnen. Nu 4 jaar verder kan ik al rekenen op een handjevol vrijwilligers van alle leeftijden. Dankzij de medewerking van deze mensen is 2015 dan ook een zeer goede overzetactie geweest. Maar liefst 664 amfibieën werden veilig de baan over geholpen.  Voor een dorpskern is dit een prachtige prestatie die zonder de enthousiaste medewerking van vrijwilligers niet mogelijk zou geweest zijn. 

Jade Van de Veire (8) is een trouwe en zeer enthousiaste helpster bij de overzetactie. Als we de natuur willen blijven behouden zullen kinderen zoals Jade een belangrijke rol spelen in de toekomst!

 

  

Omdat Oostakker een verstedelijkt dorp is zijn de gebruikelijke schermacties niet mogelijk. Bij schermacties graaf je een scherm in langs de kant van de baan ,met om de zoveel meter een emmer in de grond. De diertjes zoeken een doorgang en vallen vervolgens in de emmer. Helaas zijn we hier genoodzaakt een “raapactie” te houden. Dat houdt in dat we de diertjes van de straat halen en zelf aan de overkant van de weg of bij de dichtstbijzijnde poel brengen. De populairste poel blijkt de parkvijver in de Sint-laurentiuslaan te zijn. Al is de laatst genoemde straat geen cadeau voor de amfibieën

 

 

Amfibieën zijn nuttige dieren

Je zou natuurlijk kunnen denken, “ach wat hebben wij als mens nu aan die “vieze” padden.” Wel het zijn zeer nuttige dieren! Kikkers, padden en salamanders eten insecten, de kleine kriebelbeestjes waar wij mensen (soms) niet van houden. Voor mensen met een groentetuintje of mensen met een hekel aan muggen zijn dit dus de ideale tuindiertjes!

Vragen zijn altijd welkom op volgend e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Jeugdboekenmaand BE

 
 
x

Fan van Oostakker?

Bljif op de hoogte van het laatste nieuws in Oostakker via onze nieuwsbrief.

We sturen geen spam.