Paddenoverzet in Oostakker

U heeft ze vast al gezien, de waarschuwingsborden voor de paddentrek. Graag geeft de Coördinator voor de paddenoverzet in Oostakker Daan Van Eenaeme dan ook een woordje uitleg over deze fascinerende aankondiging van de lente.

paddenoverzet OostakkerVanaf half februari wanneer de temperaturen terug wat stijgen ontwaken onze amfibieën uit hun winterslaap en trekken massaal naar hun voortplantingswater. Wanneer de temperaturen 's nachts (want enkel dan trekken ze) boven de 10°C is en er een hoge luchtvochtigheid is door bijvoorbeeld regen gaan deze dieren op stap.  De enige reden waarom ze deze tocht ondernemen is om zich voort te planten.

Om te voorkomen dat er elk jaar een waar bloedbad plaatsvindt op onze Oostakkerse wegen ben ik een aantal jaar geleden als toen 15-jarige jongeman een overzetactie begonnen. Daarbij krijg ik soms de hulp van vrijwilligers waarvoor ik hen natuurlijk zeer dankbaar ben!

In Oostakker is het een raapactie. Dat houdt in dat de dieren van de straat worden gehaald en aan de overkant worden gezet waar het diertje naartoe ging. Vervolgens geef ik alle aantallen door aan Natuurpunt want deze organisatie heeft tenslotte het idee gehad mensen bij dit natuurevenement te betrekken.

Amfibieën zijn nuttige dieren

Kikkers, padden en salamanders eten insecten, de kleine kriebelbeestjes waar wij mensen (soms) niet van houden. Voor mensen met een groentetuintje of mensen met een hekel aan muggen zijn dit dus je beste vrienden in de tuin!

Hoe kan u helpen? 

Om deze diertjes terug wat houvast te geven moeten we beginnen bij het begin namelijk hun voortplantingspoelen! Wilt u graag de kleurrijke salamanders dan moet u een vijver met redelijke diepte hebben waar veel waterplanten in aanwezig zijn. Wanneer u liever kikkertjes heeft, moet u een zeer ondiep gedeelte hebben in uw vijver want enkel in ondiep water zetten kikkers hun eitjes af. Padden zijn niet kieskeurig: zij willen alleen waterplantjes waar ze hun eisnoeren tussen kunnen vlechten.

Waargenomen diertjes melden!

Wanneer u een diertje heeft overgezet of u heeft er enkele in de tuin laat het dan alstublieft weten, op deze manier beschikken we over kostbare informatie. Indien u niet weet om wat voor soort diertje het gaat of welk geslacht het diertje heeft dan kan u gewoon een foto van het diertje naar mij doorsturen.

Graag traag!

In demeeste straten waar de overzetacties doorgaan in het zone 30, toch merk ik elk jaar dat er mensen door de straten vlammen. U moet immers weten dat de meeste dieren geen “platte” dood sterven maar door de luchtverplaatsing die uw auto bij veel snelheid veroorzaakt kunnen de dieren tegen de onderkant van de auto worden gezogen met fatale gevolgen voor het dier in kwestie. 

Mensen die interesse hebben om een handje uit te steken zijn altijd welkom (verwacht geen grootste actie, er zijn immers weinig stukjes natuur resterend, waar onze amfibieën sterk onder lijden.)

Vragen zijn altijd welkom op volgend e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Jeugdboekenmaand BE

 
 
x

Fan van Oostakker?

Bljif op de hoogte van het laatste nieuws in Oostakker via onze nieuwsbrief.

We sturen geen spam.