Overvaller juwelier doodgeschoten. Wat met de juwelier?

Deze ochtend heeft juwelier Moens een van de overvallers neergeschoten, waarna de overvaller overleden is. Op facebook betuigen al veel mensen hun steun voor de juwelier, maar hoe moet het nu verder met de juwelier? Zal hij hiervoor vervolgd worden?

Update 07/07: Moens is opgepakt voor doodslag

Update 08/07: Moens is vrijgelaten onder voorwaarden

overval oostakker"Wettige zelfverdediging", "Van andermans spullen moeten ze maar afblijven", "Eigen schuld, dikke bult." en "Ik zou het zelf ook gedaan hebben", zijn enkele van de reacties op het nieuws dat juwelier Moens een van de daders dodelijk verwond heeft bij de overval in Oostakker. Maar er gaan ook stemmen op die beweren dat de juwelier pas zou geschoten hebben als de daders gingen vluchten. 

Het parket zal de zaak minutieus onderzoeken en alle feiten naast elkaar leggen. De betrokkenen worden ondervraagd. 

Zonder hierover een uitspraak te doen, hebben we wat zaken opgesnord die een gelijkaardige casus bevatten. 

De voorbije jaren hebben al verschillende juweliers op overvallers geschoten. Meestal worden ze niet of amper gestraft. (Bron: Nieuwsblad)

5 december 1998

Bij een zoveelste inbraak bij juwelier Marc Brouckaert uit Antwerpen schiet de eigenaar op de drie overvallers. Hij voelde zich bedreigd omdat een van hen naar zijn zij greep. Een van de overvallers sterft later. De juwelier wordt niet veroordeeld. 

22 september 1999

Juwelier Wouter Tyberghien uit Harelbeke wordt slachtoffer van een ramkraak. Hij schiet een overvaller dood. De juwelier zat vijf dagen in voorarrest en werd schuldig bevonden aan opzettelijke doodslag. De rechter gaf hem echter opschorting van straf. Tyberghien heeft ondertussen zijn zaak gesloten en een ander beroep gekozen.

7 maart 2000

Juwelier Clem Vercammen uit Heist-op-den-Berg schiet op een overvaller die zijn dochter met een mes bedreigt. De overvaller sterft later. De rechtbank spreekt de juwelier vrij wegens wettige zelfverdediging. 

8 mei 2000

Een Roemeense bende probeert in te breken bij juwelier Moortgat in Lebbeke. Stephane en Kristof Moortgat nemen de dieven met een jachtgeweer onder vuur. Een van hen raakt gewond. De juweliers worden vrijgesproken omdat ze handelden uit onweerstaanbare dwang. 

27 mei 2003

Twee gewapende overvallers dringen binnen in de juwelierszaak van Carlo De Wolf in Aalst. Hij schiet en een van de overvallers raakt zwaargewond. De Wolf wordt vrijgesproken wegens wettige zelfverdediging.

14 juni 2003

Manuel Scheldeman uit Kortrijk schiet op inbrekers die de vitrine van zijn juwelierszaak met een hamer hadden verbrijzeld. Een van de dieven raakt zwaargewond, een andere sterft. De juwelier krijgt uiteindelijk opschorting van straf.

 

Jeugdboekenmaand BE

 
 
x

Fan van Oostakker?

Bljif op de hoogte van het laatste nieuws in Oostakker via onze nieuwsbrief.

We sturen geen spam.