Oostakker geplaagd door buxusmot

Op de Facebook-groep van Oostakker plaatsten afgelopen dagen meerdere mensen foto's van aangevreten buxusplanten. De boosdoener is de rups van de buxusmot die verzot is op de plant die menig Oostakkers tuintje als haag of potplant siert.

De buxusmot

De nachtvlinders verschijnen in april/mei en hebben een spanwijdte van ongeveer 4 cm. Ze zijn wit met een bruine rand aan de vleugels. Ze leven ca. 8 dagen en zetten hun eitjes in kleine groepjes (eispiegels) af op de onderkant van het blad van hun favoriete waardplant (Buxussoorten).

De jonge rupsen zijn vuilgeel en krijgen na enkele dagen bruine lengtestrepen (ze zijn dan ca. 5 mm groot).

Volgroeide rupsen zijn felgroen met een zwarte kop en zijn zo’n 4 cm groot, ze hebben nu zwarte stippen en lichte en zwarte lengtestrepen. Bij een gemiddelde temperatuur van 20°C duurt de ontwikkeling van ei naar pop ongeveer 26 dagen.

De nieuw ontwikkelde pop is felgroen met donkere strepen en vlekken. Ze verkleurt crèmekleurig bruin naarmate de adulte vorm zich binnenin de cocon ontwikkelt. De pop is ongeveer 1,7 cm lang.

Oorsprong van de buxusmot

Sinds 2006 is de buxusmot reeds aanwezig in Duitsland (Baden-Württemberg). De soort kwam vermoedelijk via geïmporteerde planten uit Azië in Europa terecht. Glyphodes perspectalis heeft dan ook zijn oorsprong in Japan, Zuid-Korea en China. Later werd de soort ook zeer lokaal in Zwitserland, Frankrijk, Groot-Brittanië en Nederland aangetroffen.

Jammer genoeg heeft de buxusmot nu ook Oostakker bereikt.

Schade aan buxus

schade buxusmot
Foto: Bart Van Moerkerke

De aanzienlijke schade die de rupsen van de buxusmot aanrichten uit zich vooral in dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsel! De rupsen kunnen het jaar door op buxusplanten worden aangetroffen, vlinders en poppen enkel in korte periodes tussen april en september.

De eerste schade is meestal lastig te zien. De vraatsporen van jonge rupsen zijn eerder kleine mineergangen of blaasmijnen omdat ze het bladmoes aan de onderkant van het blad wegschrapen.  Al snel beginnen ze bladeren aan elkaar te spinnen waardoor de schade en aanwezigheid van de rupsen steeds meer opvalt. Grote hoeveelheden rupsen resulteren uiteindelijk in kaalvraat van de plant, zoals Bart Van Moerkerke op Facebook postte.

Bestrijding

rups van de buxusmot
Foto: Dirk Van Den Berghe

Let op dat je de schade aan je planten goed analyseert alvorens te gaan behandelen. Ook schimmelaantastingen zoals Cylindrocladium buxicola veroorzaken zwarte plekken en bladsterfte.
Rupsen en poppen kunnen op elk moment met de hand worden verwijderd. De spinsels kunnen worden weggeknipt. Zwaar aangetaste planten worden best uitgegraven of bij de grond afgeknipt. Voer de verwijderde plant onmiddellijk in een afgesloten zak of container af!

Je kan de rupsen uiteraard ook chemisch bestrijden. Een bestrijdingsmiddel op basis van pyrethrinen snel en doeltreffend werken. Bovendien is dit product van plantaardige oorsprong waardoor het geen nawerking heeft zodat het biologisch evenwicht na de behandeling spoedig hersteld. De behandeling dient verschillende keren herhaald te worden en werkt het best tegen jonge rupsen. Een goed middel blijkt Okapi te zijn.

Bestrijd de jonge rupsen zo goed mogelijk in het voorjaar zodat de sterke ontwikkeling in de zomer goed wordt afgeremd. Blijf uw planten geregeld controleren op herbesmetting en volg de aanwijzingen van het bestrijdingsproduct ten allen tijde correct.

 

Heb je de beestjes zelf ook gespot of heb je tips? Laat het ons weten (met locatie) in de comments.

 

 

Jeugdboekenmaand BE

 
 
x

Fan van Oostakker?

Bljif op de hoogte van het laatste nieuws in Oostakker via onze nieuwsbrief.

We sturen geen spam.