Interview met lijsttrekker Mathias De Clercq - Open VLD

Deze week publiceren we een reeks interviews met de lijsttrekkers van de partijen die in Gent en Oostakker opkomen voor de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2018. 

Degene die de spits mag afbijten is Mathias De Clercq.

 

mathias de clerq verkiezingen oostakkerWie bent u en wie is uw partij?

Mathias De Clercq, kandidaat-burgemeester voor Open Vld Gent

Hoe bent uzelf en uw partijgenoten gebonden aan Oostakker?

Met Carl De Decker en Mehmet Sadik Karanfil hebben we twee gedreven gemeenteraadsleden uit Oostakker. Frank Wijnakker is ons OCMW-raadslid, en was jarenlang schepen en gemeenteraadslid. We hebben van alle partijen de meeste inwoners van Oostakker op de lijst: ook gezinsverzorgster Patricia De Beule, verpleegkundige Peter Vermeir, handelaar Christiaan Van Bignoot, ondernemer Steve Stevens, schilder Bart Van Moerkerke en jong gepensioneerde Lut Joly zijn fiere inwoners van Oostakker. Met 9 kandidaten is Oostakker dus bijzonder goed vertegenwoordigd op onze lijst!

Wat is uw politieke ervaring?

12 jaar schepen in Gent, momenteel Eerste schepen en schepen van Haven, Economie en Ondernemen. Van 2007 tot 2014 zetelde ik in het federaal parlement. Vanaf 2014 zetel ik in het Vlaams Parlement waar ik vele Gentse dossiers zoals de haven behartig.

Wat is de essentie van uw programma?

We gaan voor een positief, ambitieus en verenigend project voor Gent. Wij zetten in op 5 prioriteiten: een meer nabije politie, betere luchtkwaliteit, een sterke economie, betaalbaar wonen en leefbaarheid verzoenen met bereikbaarheid. Ontdek ons volledige programma op jijbeslist.gent

Wat is uw ambitie voor Gent en hoe gaat u dit verwezenlijken?

Wij als Gentse liberalen staan voor een stad waar we mét elkaar praten, niet naast elkaar. Waar we op een constructieve manier naar oplossingen zoeken. Waar we met een frisse geest naar de toekomst kijken. Waar we niet betuttelen of afbreken, maar kansen geven. Daarom is het belangrijk dat de Gentse liberalen op 14 oktober aan zet kunnen komen, en de leiding nemen in Gent. Als brede progressieve centrumpartij zijn we best geplaatst om de tegenstellingen in onze stad te overstijgen. Samen met de Gentenaars willen we van Gent de stad maken waar we allemaal fier op zijn en waar elke Gentenaar zich thuis voelt.

Wat is uw specifieke ambitie voor Oostakker en hoe gaat u dit verwezenlijken?

  • De heraanleg van Oostakkerdorp start de komende maanden. Een gerenoveerde kiosk, veel groen, ruimte voor terrassen en een nieuwe bibliotheek en dienstencentrum moeten van het plein en de omgeving opnieuw een echte, bruisende dorpskern maken. Om de lokale handel te stimuleren, wordt een blauwe zone ingevoerd rond het plein, zodat klanten gemakkelijker een parkeerplaats vinden voor een boodschap. Tijdens de werken zal er plaats gemaakt worden om de kermis en de Oogststoet te laten doorgaan, en ook voor Bruudruusterrock wordt een alternatieve locatie voorzien.
  • Oostakker en de Kanaaldorpen liggen midden in havengebied, wat vaak overlast met zich meebrengt, onder meer inzake mobiliteit. De voorbije jaren werden de buffers en koppelingsgebieden gerealiseerd. Zwaar vervoer weren uit de dorpskernen en een behoorlijk openbaar vervoer (via het havenspoor lijn 204) zijn onze actiepunten voor de komende zes jaar. We willen ook veiliger fietsverbindingen naar de scholen, de binnenstad en de andere deelgemeenten. Fietsen is pas een volwaardig alternatief als de infrastructuur aantrekkelijk is.
  • Extra inzetten op onderhoud van het openbaar domein. Onder andere willen we het onkruid op de voetpaden beter en vaker bestrijden. Sluikstorten en zwerfvuil willen we grondig aanpakken, zowel preventief als repressief. Met het parket willen we afspraken maken om betrapte sluikstorters in te schakelen voor de opruiming van zwerfvuil en sluikstorten.

Heeft u nog een specifieke boodschap aan de inwoners van Oostakker?

Denk goed na op 14 oktober. Oostakker en de gehele stad staan voor een zeer belangrijke keuze. Wij Gentse liberalen willen extra inzetten op de deelgemeenten. Gent is de som van alle wijken en deelgemeenten in onze stad. We hebben een helder plan, een visie voor de Gentse deelgemeenten met 3 duidelijke speerpunten voor Oostakker: meer nabije dienstverlening met een nieuw modern wijkkantoor voor Oostakker, de uitbouw van groenpool Oud-Vliegveld Oostakker en een meer wijkgerichte politie. Meer info: https://jijbeslist.be/deelgemeenten/

 

Jeugdboekenmaand BE

 
 
x

Fan van Oostakker?

Bljif op de hoogte van het laatste nieuws in Oostakker via onze nieuwsbrief.

We sturen geen spam.