Gentenaars, organiseer eens een Jane's Walk in je buurt

Ondertussen, in Gent... is de inventarisatie van alle trage wegen in de stad bijna afgerond. Hoog tijd om de stad ook al wandelend te gaan verkennen. En wie kan ons daarbij beter gidsen dan de Gentenaars zelf? Daarom een oproep: we zijn op zoek naar Gentenaars die hun stadsgenoten op sleeptouw willen nemen op een wandeling in hun buurt. Een wandeling waar ook ruimte is voor een gesprek over de buurt. Ofte een Jane's Walk.

 

jane's walk oostakker gent

Wat is dat voor een raar beestje?

... vraag je je misschien af. Wel, Jane's Walks zijn gratis, lokaal georganiseerde wandelingen waar bewoners met elkaar in gesprek gaan. Het concept verwijst naar Jane Jacobs, een Amerikaanse urbaniste die in de jaren '60 een revolutie ontketende in stadsplanning. Zij ijverde voor steden en wijken die bewandelbaar zijn, op maat van en gecreëerd door mensen. Volgens Jacobs moeten bewoners betrokken worden bij de beslissingen over hoe een stad verandert. Sinds haar overlijden in 2006 worden wereldwijd elk jaar in mei Jane's Walks georganiseerd om dit gedachtengoed meer aandacht te geven. En dit jaar doet Gent (als enige stad in ons land) ook mee op 6, 7 en 8 mei. Meer info over het concept vind je op http://janeswalk.org.

Het leuke aan een Jane's Walk is dat je op sleeptouw wordt genomen door mensen uit de buurt. Dat kan een handelaar zijn, maar even goed een kind. Want ieder is op zijn manier expert van zijn buurt. Al wandelend komt vaak een gesprek over de buurt op gang, over wat er leeft, wat er anders kan, wat de buurt speciaal maakt. Je ontdekt nieuwe dingen in en over je buurt en je kan zelf delen wat je weet. Praktisch

Een Jane's Walk duurt ongeveer 90 minuten en kan focussen op bijna ieder aspect van de buurt. Op het ontdekken van verborgen paadjes en toevallige ontmoetingen. Op wat beter kan. Op de geschiedenis van de buurt of op grote projecten die op til zijn. Er is ruimte om te observeren, te delen, te verbeelden en na te denken over de plekjes en paden in de buurt waar we leven, werken en spelen.

Zin om je buurt mee te nemen op een Jane's Walk in het weekend van 6-7-8 mei? Neem dan contact op met Maxime Vancoillie, projectmedewerker van Trage Wegen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 09/331 59 24. Inschrijven kan tot maandag 28 maart!

Met toestemming overgenomen van http://www.tragewegen.be/

 

Jeugdboekenmaand BE

 
 
x

Fan van Oostakker?

Bljif op de hoogte van het laatste nieuws in Oostakker via onze nieuwsbrief.

We sturen geen spam.