Geen nieuwe windturbines in Oostakker

Zowel Sabeen (Katoen Natie) als Electrabel trekken hun vergunningsaanvraag in voor de bouw van samen negen windmolens in de Gentse deelgemeente Oostakker. Dat meldt gemeenteraadslid Jef Van Pee (CD&V) en bevestigt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V).

 

windmolens oostakkerDe Oost-Vlaamse deputatie verleende op 1 augustus vorig jaar een milieuvergunning aan Electrabel voor de bouw van vijf transformatoren en vijf windturbines met een geïnstalleerd vermogen van maximaal 3.000 kW elk in het Skaldenpark. Sabeen (Katoen Natie) kreeg toen een vergunning voor vier transformatoren en vier windmolens van 150m hoog.

Buurtbewoners en Natuurpunt tekenden bezwaar aan tegen de vergunning bij Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege. Inwoners van Oostakker en Desteldonk hebben hiervoor een actiecomité opgericht, het “Skaldenteam”. Hun voornaamste bezorgdheid was de nachtrust van de mensen en de slagschaduw die de windmolen met zich meebrengen. Windturbines binnen een afstand van 500m schaden dermate de gezondheid, dat het onaanvaardbaar is deze turbines binnen onze leefomgeving in te planten, verklaarde het Skaldenteam toen. Ze  duidden dat windmolens de leefkwaliteit schaadt voor alle omwonenden tot op 1000 meter en meer (2500 bewoners binnen een straal van 1000m van de turbines). De gevarenzone loopt van de kern van Oostakker, over Desteldonk tot Hyfte dorp.

Electrabel en Sabeen hebben nu hun vergunningsaanvraag ingetrokken. De beslissing van de exploitanten betekent evenwel niet dat de projecten afgevoerd worden. “We herbekijken het project om in de mate van het mogelijke alle bezorgdheden in rekening te brengen, zodat het beter aansluit op de lokale wensen”, reageert Electrabel.

 

Jeugdboekenmaand BE

 
 
x

Fan van Oostakker?

Bljif op de hoogte van het laatste nieuws in Oostakker via onze nieuwsbrief.

We sturen geen spam.