Burgemeester Termont wil geen buurtinformatienetwerk in Oostakker

Burgemeester Daniël Termont (SP.A) wil geen buurtinformatienetwerk (BIN) oprichten in Oostakker en andere delen van Gent. Volgens hem werkt dit enkel in landelijke gebieden en is het in een stedelijke context beter om meteen de politie te bellen.

Siegfried Bracke (N-VA) kaartte deze kwestie gisteren aan in de gemeenteraadscommissie Algemene Zaken. Bracke vroeg Termont of hij bereid was een buurtinformatienetwerk op te richten, nadat inwoners uit Oostakker zich op Facebook hadden verenigd naar aanleiding van de inbrakenplaag van de afgelopen weken. Burgemeester Termont antwoordde negatief.

Wat is een BuurtInformatieNetwerk (BIN)?

Een buurtinformatienetwerk is de samenwerking tussen burgers en de politie. Een burger die iets verdachts ziet kan dit melden aan de politie en aan de operator van een BIN. De leden van die BIN krijgen dan via telefoon of sms een boodschap alert te zijn. Er bestaan op dit moment wel enkele BIN's in Gent, maar enkel voor groepen zelfstandigen of bedrijven. Antwerpen, toch wel een stuk stedelijker dan Oostakker, telt wel honderd BIN's voor bewoners.

Facebook-groep als pseudo-BIN

"Als bewoners uit Oostakker zich BIN-gewijs al beginnen te verenigen op Facebook is het dan niet aangewezen om een echt BIN op te richten?", zei Bracke. "Ondanks de inspanningen van bestuur en politie om de inbrakengolf aan te pakken vragen bewoners van Oostakker bijkomende maatregelen. Het oprichten van een BIN voor burgers in Oostakker lijkt in deze situatie een logische maatregel."

BIN's kunnen gevaarlijk zijn

Een BIN kan zelfs 'gevaarlijk' zijn, stelt Termont. "Mensen denken soms dat ze veilig zijn, omdat ze het BIN hebben gewaarschuwd. Maar dat is niet waar. Het is veel beter om meteen naar het 101-nummer te bellen. Dan kan men onmiddellijk patrouilles sturen. Bewoners mogen zich organiseren en doen wat ze willen, maar wij moeten niet altijd aan de vox populi toegeven. Ik zeg altijd tegen de mensen dat ze eender wie mogen bellen als ze iets verdachts zien. Maar bel eerst naar het 101-nummer."

Onveiligheidsgevoel

Korpschef Filip Rasschaert bevestigt dat er in april in Gent een piek aan woninginbraken werd geregistreerd, onder andere in Oostakker. "Het onveiligheidsgevoel is er, dat beseffen wij. Als er veel inbraken zijn, krijgen wij veel reacties, maar ook veel meldingen. Zo hebben we in april 44 vermoedelijke daders gevat, waarvan 34 in privéwoningen. Dertig procent van die vattingen zijn het resultaat van mensen die ons bellen omdat ze iets verdachts zien gebeuren. Onze ploegen zijn georganiseerd om snel te reageren."

 

Bron: Het Nieuwsblad/De Gentenaar

 

Jeugdboekenmaand BE

 
 
x

Fan van Oostakker?

Bljif op de hoogte van het laatste nieuws in Oostakker via onze nieuwsbrief.

We sturen geen spam.